söndag 31 juli 2011

pelargonium

Pelargonium australe, en långlivad favorit som alltid är vacker, även när den inte blommar. Lilaaktigt vinröda stänglar och mattgröna blad, små, små blommor.

Pelargonium x hortorum 'Mallorca', svårt att ta den på allvar och svårt att veta om man tycker att den är flipp eller flopp. Fick den som stickling i våras så vi får se om den vill överleva vintern i mi casa?
Okänd snygging som jag frösådde för tre år sedan och tappat bort påsen. Kommer ihåg att den hette något med "Black ..." och tror det syftar till de mörka bladen som är så fina till de enkla skirrosa blommorna.

lördag 30 juli 2011

sorg

På Fotografiska museet i Stockholm kan man nu se, uppleva och delta i Circle of Memory av Eleanor Coppola och fem andra konstnärer. För mig handlar det om sorgens rituella behov. Om du har möjlighet - se den! Pågår till 21/8.


Bilden är lånad från Fotografiskas hemsida, klicka här så kommer du till utställningsinfo. (Men sant är att samtliga utställningar på museet är sevärda just nu; Mapplethorpe, Liu Bolin, Jaqueline Hellman för att nämna några.)


Det är varmt och jag jobbar jour - det betyder att så länge jag har mobilen på mig och kan ställa mig upp och åka iväg när som helst kan jag göra vad jag vill. Till exempel sitta vid havet med ritblocket. Så det ska jag göra nu.

måndag 25 juli 2011

öSemesterns sista dagar spenderades på en ö i Göteborgs skärgård. Ömsom sol, ömsom regn. Lite åska, flera dopp i havet. Goda vänner. Perfekt avslut på den tre veckor korta semestern.


De mycket sorgliga händelser som skedde i Norge påverkade oss alla och upptog alla tankar. Vägen mot valfrihet och tolerans är bitvis mörk men den går mot ljus. Vi fortsätter gå!

onsdag 20 juli 2011

att älska alice starmore
Hovs hallar
Brukar använda mina semestrar till att förplugga studielitteratur så att jobb- och studieterminerna inte blir så låsta. Det har hittills inte funkat alls under dessa veckor. Tänkte ge mig på böckerna nu när jag ändå är hemma några dagar men kommer på mig själv med att läsa Alice Starmore istället. "Book of Fair Isle Knitting", "Aran Knitting", "The Celtic Collection och "Fiskartröjor".
Eftersom jag ännu inte slutat sura över hur jag läste beskrivningen av Morris har jag teststickat lite på Inishmaan ur den senast nämnda boken i Drops Nepal. Hm, tror jag gillar.Alvastra klosterIdag har jag försökt att under tre timmar ladda upp några bilder till bloggen innan jag fick dit dem. Det går inte. Mellanlandar hemma under några dagar och jag blir frustrerad och beklämd av internetuppkopplingen här. Tyvärr verkar det inte som att det går att förbättra uppkopplingen hur stora pengar man än är beredd att hosta upp. För långt från någon station sägs det. Med tanke på att det inte heller går att tala i mobiltelefon här hemma om jag inte klättrar upp på berget tror jag på vad de säger. Nu har jag blivit rekommenderad en riktantenn som skulle kunna hjälpa lite - "eller inte", som telefonmannen snabbt lade till "det fungerar ju inte för alla". Ska testa det, men först när nya huset är inflyttningsklart. Jag kan ladda upp bilderna en och en, tidsödande och så kommer det hur mycket tomt utrymme som helst med varje bild som det sedan inte går att radera. Då blir det väldigt slumpmässiga luftiga inlägg i bloggen. Det var mitt ilandsproblem för dagen. Nu ska jag åka och köpa lite mer kakel.


Tjamors!

söndag 17 juli 2011

save me, save morris

Ämäh äh, somethings rotten in the state of bleedin' Denmark.Trodde bestämt att jag följt beskrivningen till Morris till punkt och pricka men det verkar inte bättre än att mina punkter och prickar är dumma i huvudet. Beskrivnngen stipulerar gällande ärmarna att:


"Cont in rib, shaping sides by inc 1 st at each end of 3rd (3rd: 5th: 5th) and every foll 8th (10th: 10th: 10th) to 39(53: 55: 55) sts, then on every foll 10th (-: -: 12th) row until there are 51 (-: -: 57: 59: 61) sts, taking inc into rib. Cont straight until sleeve measures 45(46: 47: 48: 49: 50) cm ending iwith a WS row."


Så gjorde jag MEN när jag nu har kommit till ökningarna på tionde varven och har nått en summa av 53 maskor med mål på 55 maskor innan jag skulle ge mig på ökningarna var tolvte varv har jag redan nått en ärmlängd på 60 cm. Kan det vara så att jag inte alls skulle öka per varv utan per rad?


Ärmarna är skitsmala och lååånga och inte alls som de ska vara. Hur ska jag göra för att göra om och göra rätt?


Aaaaargh.

lördag 16 juli 2011

jönköping revisited

Fyndar i Jönköping igen. Gungstol från femtiotal som kommer passa fint i hus från tiotal, och duk från Finlayson som kommer ge sommarfeeling genom vintern.Tåkern.

söndag 3 juli 2011

leva i kartong

Under midsommarhelgens långa resande hann jag komma en bit på Morris. Stickar nu ärmarna samtidigt på rundsticka. Vågar nästan aldrig sticka en ärm i taget. Eftersom mitt stickande är så ryckvist och utspritt över tid kan en ärm-i-taget utvecklas till två totalt olika ärmar. I min stickhistoria finns flera olika ärmprojekt som gått i stöpet för att jag inte kom ihåg hur jag gjorde den förra ärmen, eftersom jag aldrig helt klarar av att följa beskrivningar utan att börja förändra mönstren en smula här och lite där. Då har det lätt blivit att jag har känt mig för petig för att sticka den andra ärmen på känn med oklart resultat och alldeles för lat för att sticka om den första. Alltså – ännu ett projekt i stå.

Dessutom är det väl inget fel på västar?

När stickare i bloggvärlden skriver om att de tar tag i sina UFOs känner jag stor respekt. Själv tycker jag det är alldeles för … riskabelt … för självkänslan.

Stickprojektskökkenmöddingen…

Hur som haver, dessvärre verkar det som att jag packat bort ett antal nystan till Morris i det eviga husbyggeprojektets flyttkartongsboende. Dessa lär inte flyta upp till ytan förrän sent i höst.

Köpa nya? Vänta?

lördag 2 juli 2011

nuNu!

Började bromsa för några veckor sedan och är nu i slutet av en lååång bromssträcka.

Har idag arbetat min sista dag inför semestern. All statistik är redovisad, regler och meddelanden är inlästa.

Alla vårens tentor och redovisningar är inlämnade och godkända. En tredjedel av utbildningen är slutförd.

Yogaeleverna är utsläppta på grönbete.

Nu!


Du hittar mig här!